700.samling af Lørdags Mødrene

Lørdagsmødrene, der hver lørdag samles op for sagerne af mennesker, der forsvandt under forældremyndigheden i 1990’erne, ville have haft deres 700. møde i Istanbul den 25.august 2018, men deres samling blev forhindret af tyrkisk politimand, som brugte overdreven kraft mod demonstranterne .

Lørdagens Mødre, der først samlet sig i maj. 27, 1995 i Galatasaray Square på İstiklal Street, har været den længstgående protest, Tyrkiet nogensinde har vidne til. De protesterer på spørgsmål, der ikke er besvaret af myndighederne om forsvinden eller uløste mord på deres kære efter at være taget af sikkerhedsstyrkerne og manglen på retfærdighed i retten.

Men den 700. samling af gruppen blev forbudt af Tyrkiets indenrigsministerium. İstanbul-politiet brugte plastikkugler og tårevas til at sprede demonstranterne og tilbageholdt så mange som 50 personer, herunder slægtninge til forsvundne personer og medlemmer af menneskerettighedsforeningen (İHD). Nogle af demonstranterne blev håndjernet bagfra.

Blandt de tilbageholdte var veteran Lørdag Mødres protestleder Emine Ocak, der rapporterer, er 82.

Besna Tosun, datter af Fehmi Tosun, der gik væk under politisk frihedsberøvelse, fortalte tyrkiske medier, at slægtninge til de forsvundne personer er kommet til Galatasaray-pladsen i 23 år. “Jeg leder efter min far i denne plads. Denne plads er vores, “sagde hun.

Pro-Kurdiske Folkedemokratiske Parti (HDP) Medformand Pervin Buldan, der var på stedet, kritiserede forbuddet mod demonstration og politisk brug af magt.

“Et land er blevet skabt, som er bange for mødres tavse skrig. Der kan ikke være et andet eksempel på ondskab. Vi har kigget på vores børns knogler i 700 uger. Vi vil fortsætte vores kamp, ​​indtil vi finder vores børns knogler, “sagde Buldan.

HDP stedfortræder Hüda Kaya, som var blandt de mennesker, der blev angrebet, sagde: “I flere timer har vi været under konstant angreb. De har stadig ikke været i stand til at sprede mængden. Ligesom hver uge skulle vi læse erklæringen og gå. Men de ville ikke tolerere det. De gjorde hvad der passer dem, og vi vil gøre hvad der passer til os. ”

Deputanterne, herunder Kaya, Garo Paylan, Ahmet Şık og Ali Şeker, blev også målrettet med gummikugler, mens Ahmet Kaya sangen “Mother, Find Me” blev spillet i hele İstiklal Avenue i Istanbul fra de tidlige timer, hvor mængden begyndte at samle . Politiet omringede Galatasaray-pladsen med 12 busser og flere vandkanoner.

Sezgin Tanrıkulu, en stedfortrædende for Tyrkiets vigtigste opposition Republikanske Folkeparti (CHP), meddelte, at angrebsbeslutningerne blev givet af den tyrkiske indenrigsminister Süleyman Soylu.

I mellemtiden udstedte İHD Istanbul-kapitlet en skriftlig erklæring, der sagde: “Kl. 10:30 om morgenen begyndte sikkerhedsstyrkerne at gribe ind og bruge tåregas, folk var omvendt håndjern, voldtægt og tilbageholdt. Alle indgange til pladsen blev afskåret, og området blev evakueret.

“Interventionerne og tilbageholdelserne fortsætter i baggaderne. De tilbageholdte bliver holdt i politibiler. Rapporter siger İHD İstanbul Kapitelens Kommission imod forsvindinger under forsamling Medlemmer Sebla Arcan, Maside Ocak og Gamze Elvan, Kapitalsekretær Leman Yurtsever, slægtninge til de forsvundne Ali Ocak, Faruk Eren, Hasan Karakoç og Cihan Gülünay, samt mange menneskerettighedsforkæmpere har blevet tilbageholdt.

“Sikkerhedskræfterne har ulovligt interveneret med 700-ugens demonstration af lørdagsmødrene og torturerede mennesker. Mange deltagere er blevet tortureret, herunder de forsvundne mødre og andre slægtninge. Vi opfordrer indlandsministeren til at frigive İHD Istanbul administratorer og medlemmer og aktivisterne på én gang. Start undersøgelser mod sikkerhedsstyrkerne, der begik forbrydelser. ”

De tilbageholdt i nedbruddet er blevet taget til Vatan Police Station. De 27 tilbageholdte, der inkluderer Yeni Yaşam avisens chefredaktør Osman Akın og medarbejder Hasan Akbaba, er Leman Yurtsever, Maside Ocak, Besna Tosun, Sebla Arcan, Faruk Eren, Cihan Aktaş, Ali Ocak, Hasan Karakoç, Gamze Elvan, Özge Elvan, Cihan Gülünay, Kenan Yıldız, Ruşa Sabur, Fecri Çalboğa, Cüneyt Yılmaz, Jiyan Tosun, Lezgin Özalp, Levent Gökçek, Özer Oymak, Sinan Tekdemir, Süleyman Benli, Koray Kesik, Sinan Arslan, Osman Akin, Hasan Akbaba, Deniz Koç og Volkan Uyar.

Lørdagsmødrene meddelte, at de ville fortsætte i næste uge og afslutte protesten. Uopløste mord og forsvindinger var hyppige begivenheder i slutningen af ​​1980’erne, da spændinger mellem to terrorgrupper, Hizbullah og Kurdistan Workers Party (PKK) voksede voldeligt.

Del:
Kommenter

Donate Now