Gokhan Acikkollu, Lærer: Tortureret til døden i fængsel

 

Det er blevet afsløret, at den tyrkiske lærer  Gökhan Açıkkollu , der blev tortureret til døde under politisk frihedsberøvelse i kølvandet på et kontroversielt militærkupforsøg den 15. juli 2016 over påstået medlemskab i Gülen-bevægelsen, blev fundet uskyldig halvanden år senere og blev genindsat til sit job (!).

Regeringspartiet har endelig indrømmet den afdøde lærer uskyld.

Genoprettelsesbeslutningen nummereret E.2561776 for Açıkkolu blev afgivet af det tyrkiske uddannelsesministerium den 7. februar 2018. Det officielle dokument til genindførelse af Açıkkolu blev afleveret af skolens leder, som han plejede at arbejde for til Açıkkollu’s kone , der også var blevet afskediget fra sit arbejde ved et stats dekret i nødstilfælde erklæret i kølvandet på kupforsøget. Således blev ilden til den sene Gökhan Açıkkollu genoprettet ved at sige en simpel “tilgivelse” et og et halvt år efter hans død (!).

Açıkkollu blev tilbageholdt den 24. juli 2016 og anklaget for kupplanlægning og terrorisme og forblev i politiets forvaring i 13 dage, i hvilken periode han blev udsat for både fysisk og psykologisk tortur. Han blev aldrig officielt udråbt, og politiet tog ikke engang en erklæring fra ham. I stedet blev han taget fra sin tilbageholdelsescelle hver dag for at blive udsat for tortur og skyndte sig til hospitalet, da hans tilstand blev forringet, kun for at blive sendt tilbage til frihedsberøvelse. Han fortalte lægerne om misbrug og tortur; Men i nogle tilfælde var hans udsagn ikke engang registreret i de medicinske rapporter, og bevis for fysisk overgreb blev dækket under pres fra politiet.

Açıkkollu blev slået, slået i ansigtet, sparket i ribbenburet, knæet i ryggen og hovedet slog mod væggen. Hans lægeundersøgelse inden han blev taget i fængsel viste ingen tegn på nogen hjerteproblemer; dog blev han udtalt død på grund af hjertesvigt. Da han kollapsede i sin celle, blev nødsituationer kaldet for sent, og han døde i frihedsberøvelse.

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, formand for Menneskerettighedsstiftelsen i Tyrkiet (TİHV) understregede i en rapport, at Açıkkollu døde af et hjerteanfald på grund af den tortur, han blev udsat for i frihedsberøvelse.

Hans familie havde fundet ud af hans død, da de blev kaldt til İstanbul Institute of Forensic Medicine. Den dårlige behandling af Açıkkollu fortsatte også her. De blev fortalt, at begravelsen kunne holdes under forudsætning af at han blev begravet i “en forræderes kirkegård”, udarbejdet af den store İstanbul Kommune for påståede “forrædere”, på trods af at han ikke var blevet prøvet eller endog forhørt. Imamer tildelt af det tyrkiske religionsdirektorat (Diyanet) nægtede at sige en begravelsesbøn til Açıkkollu.

Hans familie måtte balsamere kroppen selv og var forpligtet til at tage ham til sin hjemby i Konya-provinsen i deres eget køretøj. Også her ville den lokale moskeams imam ikke udføre begravelsesbønnen på grund af instruktioner fra direktoratet for religiøse anliggender, at “begravelsesbønnen ikke vil blive sagt til forrædere”. Så de sidste rites blev også udført af hans nære slægtninge.

I en rapport med titlen ” Tortured to Death ” udsendte SCF-efterforskere den 21. november 2017 sagen om 42-årige historielærer Gökhan Açıkkollu, der døde efter varig 13 dages tortur og misbrug i politiets tilbageholdelse i Istanbul.

Tortur, mishandling, umenneskelig og nedværdigende behandling af mennesker, der er berøvet deres friheder i tyrkiske tilbageholdelsescentre og fængsler, er blevet normen i stedet for undtagelsen under øget nationalistisk eufori og religiøs nidkærhed i landet i kølvandet på kontroversielle kupforsøg den 15. juli 2016.

Stockholms Center for Frihed (SCF) rapporterede i en af ​​sine undersøgelser med titlen “Mistænkelige dødsfald og selvmord i Tyrkiet”,  at der er sket en stigning i antallet af mistænkelige dødsfald i Tyrkiet, de fleste i tyrkiske fængsler og tilbageholdelsescentre, hvor tortur og sygdom behandling praktiseres. I de fleste tilfælde har myndighederne konkluderet, at de har været selvmord uden nogen effektiv, uafhængig undersøgelse.

Mistænkelige dødsfald har også fundet sted uden for fængselsvæggene på grund af psykologisk pres og trusler om forestående fængsling og tortur, nogle gange efter frigivelse af mistænkte eller lige før deres tilbageholdelse. SCF har lavet 107 tilfælde af mistænkelig død og selvmord i Tyrkiet  i en liste pr. 27. februar 2018 i et søgbart databaseformat.

Tyrkiet overlevede et kontroversielt militærkupforsøg den 15. juli 2016, der dræbte 249 mennesker. Umiddelbart efter putschen rettede regerings- og udviklingspartiet (AKP) regering sammen med præsident Erdoğan skylden på Gülen-bevægelsen.

Tyrkiet har suspenderet eller afskediget mere end 150.000 dommere, lærere, politiet og andre embedsmænd siden juli 2016. Tyrkiets indenrigsminister meddelte den 12. december 2017, at 55.665 mennesker er blevet anholdt. Den 13. december 2017 meddelte Justitsministeriet, at 169.013 mennesker har været genstand for retssager om kupafgifter siden det mislykkede kup.

Del:
Kommenter

Donate Now